En ny teknik för att producera hållbara material av skogsråvara. Var ska den vidareutvecklas om inte i skogsriket Sverige?
– Det är därför jag är här! Och jag har visat att jag menar allvar genom att flytta till andra sidan jorden för att utveckla min teknik, säger australiensaren Gary Cass, numera bosatt i Örnsköldsvik.
Gary Cass har utvecklat en teknik för att producera textilfibrer och skum/absorbent av nanocellulosa, i en tillverkningsprocess som inte kräver några giftiga kemikalier och med en slutprodukt som är hundra procent förnybar och fossilfri.
Textilfibrerna har potential att bli ett hållbart alternativ till polyester och viskos för klädindustrin, där skadliga kemikalier och plast är ett stort problem i dag. På motsvarande sätt kan skummet/absorbenten utgöra ett miljövänligt alternativ för produktion av blöjor, förpackningar och isolering. Bland mycket annat.
– Jag kan tekniken, nu handlar det om att hitta applikationer och samarbetspartners, säger Gary Cass.
För att ta sin innovation från prototyp till fullskalig produktion har han sökt sig från Perth i Australien till Örnsköldsvik och RISE Processum. En flytt som Labservice har gjort möjlig.
– Forskningsklustret RISE Processum har den infrastruktur och de kontakter som ett sånt här projekt behöver, och ett av medlemsföretagen, Labservice, har gjort det möjligt för mig att komma hit och utveckla tekniken, säger Gary Cass.
Hans plan är att ha en pilotanläggning igång under nästa år, för att kunna göra tester tillsammans med kunder, och att därefter skala upp produktionen. Men en sak i taget.
– Just nu väntar jag på att få ett personnummer, för att kunna starta aktiebolag, säger Gary Cass och skrattar.
Han fortsätter:
– Sedan kommer jag att söka investerare bland större producenter av fibrer och skum/absorbenter, så att vi tillsammans kan ta nya applikationer vidare till marknaden.